Bouwwerven moeten er vanaf nu netjes bij liggen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:24 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:24 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Nog deze lente wordt een nieuw reglement van kracht dat bepaalt dat bouwwerven beter moeten ingericht worden. 'Bouwheren kunnen creatief zijn, maar we willen in ieder geval niet langer overal verkommerde gevels zien in het straatbeeld', zegt schepen Bart Bronders (SP.A).

De problematiek is in de badstad genoegzaam bekend: bouwpromotoren kopen panden op om af te breken en er nieuwbouwappartementen te realiseren. Maar tussen aankoop en de effectieve ingebruikname ligt er heel wat tijd, waardoor de panden er leeg, vervallen en troosteloos bijstaan.

'Aannemers zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de Kapellestraat, waar bij renovaties van handelspanden alles goed afgeschermd wordt', zegt schepen Bart Bronders, bevoegd voor bouwvergunningen. 'De werfinrichting moet beter ogen en we zullen daar in de bouwvergunning voortaan ook op wijzen. Een spandoek of bord met een simulatie van wat er komt, zal bouwpromotoren niets kosten. En ook reclame moet kunnen. Een stedelijk reglement zal alles regelen en treedt nog dit voorjaar in werking', luidt het.

Tijdens zijn bezoeken aan enkele handelaars als voorzitter van het Economisch Huis werd de schepen er door René Maes van de handelaarsbond van 't Peerd fijntjes op gewezen dat ook de panden waar straks 35 serviceflats komen momenteel maar een weinig fraai zicht bieden. Het voormalige Kringloopatelier en de pizza-zaak zijn eigendom van de stad en geven dus geen goed voorbeeld.

'We streven ernaar de flats pas in 2011 te openen, maar het zal nog even duren voordat de werken starten. De oplossing is een spandoek van 100 vierkante meter waarmee we de lelijke werf camoufleren en de bevolking informeren. We hebben het spandoek trouwens hoger gehangen om vandalisme te vermijden', reageert voorzitter Franky De Block van het Sociaal Huis in Het Nieuwsblad.

De politici werken dan wel aan een nieuw reglement, maar er is ook werk aan de winkel voor de controleurs. Zij moeten ervoor zorgen dat de wetgeving geen dode letter blijft. Zo ligt er nu aan de overzijde van het voorbeeldspandoek een slordig half opengebroken voetpad. Oostende zal al haar overtuigingskracht nodig hebben om bouwheren, die de verantwoordelijkheid vaak doorschuiven naar aannemers, het reglement te doen respecteren.

Comments