Bouwsector wil steun van Vlaamse Regering

Geplaatst 9 nov. 2010 07:47 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:47 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt Vlaams minister-president Kris Peeters om een deel van de 800 miljoen euro die hij voor het aanzwengelen van de Vlaamse economie wil lenen, te besteden aan de bouw. Dat schrijft Trends. In bouw- en bouwverwante activiteiten kunnen de komende jaren zowat 24.000 groene jobs bijkomen, rekende het VCB uit.

De VCB schat het aantal groene jobs in de bouwbedrijven zelf op 8.000 en in bouwverwante bedrijven op nog eens 8.000. Wel moeten voor bijvoorbeeld het bouwen van passiefgebouwen en de installatie van warmtepompen al te vaak producten ingevoerd worden. De Confederatie vraagt daarom dat de Vlaamse overheid meer zou investeren "in de creatie van eigen knowhow en productiecapaciteit op het vlak van energiebesparing en alternatieve energie".

Daarnaast moet de overheid een stimulerend kader scheppen waarbinnen de markt zelf maximaal naar duurzame oplossingen zoekt. "Dat is mogelijk door bijvoorbeeld op het vlak van duurzaam bouwen duidelijke, betrouwbare certificaten in te voeren, of door in overleg met de sector nieuwe haalbare doelstellingen voor energiezuinige gebouwen vast te leggen". Een dergelijk beleid zal al op korte termijn heel wat extra jobs teweegbrengen, besluit het VCB.

Comments