Boodschappen weer een stukje goedkoper

Geplaatst 9 nov. 2010 07:40 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:40 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De doorsnee-huisvrouw betaalt anderhalf procent minder voor haar boodschappen dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van consumentenorganisatie OIVO, meldt Het Nieuwsblad. Maar volgens het Planbureau beginnen de prijzen weldra weer te stijgen.

OIVO onderzoekt elke maand hoeveel een doorsnee-gezin besteedt aan zijn wekelijkse uitgaven. Deze 'korf van de huisvrouw', zoals de organisatie dit noemt, bedroeg in juni 564,60 euro. Dat is een daling met 1,51 procent sinds augustus 2008, toen de prijzen hun piek bereikten. Dit betekent dat de doorsnee-huisvrouw anderhalf procent minder uitgeeft aan haar doorsnee-uitgaven.

Ook in juni werd het leven nog een tikje goedkoper. Zo daalden de prijzen van seizoensproducten als tomaten (-37 procent), bloemkool (-32) en paprika's (-26 procent). Anderzijds werd prei 43 procent duurder, terwijl ook de aardappelen bijna een kwart duurder werden, na gelijkaardige prijsstijgingen in maart en april. Maar ook sommige energieproducten werden in juni duurder. Voor huisbrandolie en LPG betaalt u acht procent meer, voor loodvrije benzine zes procent. Aardgas daarentegen daalde nog eens 16 procent in prijs.

Aardgas volgt dan ook met een grote vertraging de prijsevolutie van de aardolie op de internationale markten. Vorige week bereikten die het hoogste peil van het voorbije jaar, maar ondertussen zijn ze ook weer aan het dalen: het einde van de crisis blijkt namelijk nog niet zo dichtbij als velen denken.

Ondertussen blijft het leven voor de doorsnee-Belg nog steeds maand na maand een tikje goedkoper. Het Planbureau verwacht dat die tendens tot oktober duurt. Tot dan voorspelt het namelijk negatieve inflatie.

Toch is het niet al rozengeur. Het Planbureau verwacht namelijk dat de prijzen dit jaar in totaal met 0,3 procent zullen stijgen. Opmerkelijk, want bij een vorige prognose verwachtte het nog een jaarinflatie van 0,2 procent.

De iets hogere inflatie heeft ook zijn gevolgen voor de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen. Die stijgen pas eens de spilindex is overschreden. Het Planbureau verwacht nu dat dit in augustus 2010 zal gebeuren, een maand eerder dan het bureau begin juni dacht.

Comments