Bloemenverkopers krijgen nieuwe plaats op de markt

Geplaatst 9 nov. 2010 07:37 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:37 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Marktkramers niet welkom voor etalages

Meningen verdeeld over 'hinder' aan winkelcentrum

Reeds 0 reacties | reageer zelf

OOSTENDE - De bloemenverkopers op de donderdagmarkt verhuizen vanaf volgende week naar een andere plaats. Aan het Feest- en Wie volgende week donderdag bloemen of een plant wil kopen op de wekelijkse markt zal even moeten zoeken. De marktkramers aan het Feest- en Kultuurpaleis, een viertal bloemenverkopers, krijgen een nieuwe plaats toegewezen omdat ze het zicht op de etalages van het winkelcentrum belemmeren.Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

'Deze beslissing komt er op vraag van de winkels in het Feest- en Kultuurpaleis. Een begrijpelijke opmerking want tijdens de markt kan je niets meer zien van de etalages', zegt burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A). De burgemeester zocht samen met de brandweer naar een goed en veilig alternatief voor de marktkramers.

'De standhouders krijgen tijdens de zomermaanden een plaats aan de ING-bank en op het einde van de Kapellestraat. In de wintermaanden, als er geen terrassen zijn op het Wapenplein, kunnen de marktkramers ook aan de kant van de Falstaff en de Cromwell staan', aldus nog burgemeester Vandecasteele.

De nieuwe regel treft een viertal bloemenverkopers. De marktkramers reageren eerder ontgoocheld.'Ik sta hier 17 jaar op dezelfde plaats en was altijd tevreden. Ik begrijp enerzijds de opmerking van de winkels wel. Anderzijds gaat het om slechts vier uur per week, en wij moeten ook ons brood verdienen. Ik sta in Veurne op de markt en daar ben ik overeengekomen met de winkel. In Oostende mis ik overleg. Ik vrees voor plaatsgebrek op de nieuwe plaatsen, want ik zal wellicht over drie meter minder ruimte beschikken. Het is ook jammer dat de regel niet voor iedereen telt', zegt Pol Verschingel. Hij wijst op collega Frederik Luyckx die bloemen verkoopt op de hoek van het Wapenplein en de Kerkstraat. Frederik glipt tussen de mazen van het net omdat achter zijn standplaats geen etalages zijn.

'Toen het winkelcentrum geopend werd hingen onze standplaatsen al aan een zijden draadje. Als marktkramer heb je veel plichten, maar weinig rechten. Ik heb geluk, maar het is jammer dat deze lange strook bloemen aan het Feest- en Kultuurpaleis zal verdwijnen. Ik begrijp de vrees van mijn collega's dat ze te weinig plaats zullen hebben', zegt Frederik Luyckx.

Burgemeester Vandecasteele noemt de vrees onterecht. 'De nieuwe plaatsen zijn beter, want daar zullen de verkopers kunnen profiteren van het volk in de Kapellestraat.'

Comments