Biostoomcentrale Electrawinds tegen de zomer klaar

Geplaatst 9 nov. 2010 07:36 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:36 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De bouw van de biostoomcentrale van Electrawinds op Plassendale 2 nadert de finale fase. Vanaf de maand mei wordt de centrale getest om tegen de zomer van 2009 uiteindelijk operationeel te zijn.

Voor de goede werking van de stoomturbine is het belangrijk dat de installatie volledig zuiver is. Kleine verontreinigingen kunnen de tere schoepen van de turbine immers beschadigen. Dat kan gaan om roestplekjes of kleine stukjes metaal die na de werken zijn achtergebleven. Om alles rein te krijgen wordt de stoomketel de komende weken 'opgestookt' : alle leidingen worden onder hoge druk gebracht en schoongeblazen.

Dat gebeurt in de periode van 1 tot 17 april, ‘s morgens tussen 9 en 11 uur, ongeveer 10 minuten lang. Tijdens het reinigingsproces komt een grote hoeveelheid stoom vrij die ontsnapt via een tijdelijke buis in de richting van het kanaal.

Dit zal duidelijk zichtbaar en ook hoorbaar zijn maar voor de buurtbewoners is er geen enkel veiligheidsrisico. Bewoners van de aanpalende straten krijgen deze week een brief in de bus met meer uitleg. Deze zuivering gebeurt enkel in de opstartfase en is dus eenmalig. De 'stoomstoot' is best wel spectaculair. Er komen verschillende tonnen stoom vrij.

Comments