Biefstuk in België helft goedkoper dan in Frankrijk

Geplaatst 9 nov. 2010 07:30 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:30 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Een biefstuk in België kost maar liefst 55,9 procent minder dan een biefstuk in Frankrijk. Dat blijkt uit een studie van het prijzenobservatorium over de prijsvorming van rundvlees. De Belgische consument profiteert optimaal van de concurrentiestrijd tussen de grootwarenhuizen. De rundveehouder daarentegen kampt met gestegen productiekosten die hij niet kan doorrekenen.

Tussen 2000 en 2008 daalde het aantal rundveebedrijven met 28,5 procent. Dat meldt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.

Uit de studie blijkt dat de Belgische consument zijn rundvlees kan kopen aan zeer scherpe prijzen. Voor de rundveehouder, net als voor de vetmester en de slachterij, is het echter moeilijk om de hoge productiekosten, die tussen 2000 en 2008 met 20 procent stegen, door te rekenen.

De Belgische consument kocht in 2007 gemiddeld 8,8 kilo rundvlees. Vooral het rundvlees van het Belgische witblauw ras is zeer populair in ons land. In 2008 waren 27.443 rundveebedrijven actief in België, goed voor zo een 2,6 miljoen runderen.

Het Belgische witblauw ras vertegenwoordigt meer dan de helft van de rundveestapel. Maar ook hier schuilt er een probleem. De prijs van een runderkarkas van het Belgische witblauw ras is in tien jaar met nauwelijks 5 procent gestegen terwijl de inflatie met bijna 25 procent is gestegen.

De rundveesector heeft het dus moeilijk omdat ze weinig controle heeft over haar productiekosten. Daarom moet volgens minister Van Quickenborne toegezien worden op een concurrentiële prijsvorming van kosten zoals veevoeders en energie. Daarnaast wil hij de administratieve lasten voor onze landbouwbedrijven op het terrein verder afbouwen.

'Dat de consument momenteel relatief goedkoop kwaliteitsvol rundvlees op zijn bord krijgt, kan zeker worden toegejuicht. Maar we mogen niet blind zijn voor de gevaren die de sector bedreigen. De kosten moeten naar beneden. Een verscherpt toezicht is meer dan nodig', aldus Vincent Van Quickenborne.

Comments