Belgt blijft trouw aan ex-monopolisten

Geplaatst 9 nov. 2010 07:41 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:41 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Belg blijft buitengewoon trouw aan zijn nutsleveranciers. Vroegere monopolisten als Electrabel en Belgacom houden moeiteloos stand, kleinere spelers hebben het moeilijk. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers over de energie-, gsm- en breedbandinternetmarkt, zo schrijft De Tijd.

Op de Vlaamse elektriciteitsmarkt slagen de twee historische leveranciers Electrabel en SPE er al jaren in hun marktaandeel min of meer op peil te houden. Electrabel levert stroom aan twee derde van de Vlaamse gezinnen en bedrijven. SPE, bekend onder de merknaam Luminus, heeft een vijfde van de markt in handen. Zes jaar nadat heel Vlaanderen zijn leverancier vrij heeft kunnen kiezen, hebben alternatieve leveranciers samen 10,8 procent in handen.

De belangrijkste trend op de gsm-markt, zo stelt De Tijd, is de blijvende heerschappij van Belgacom-dochter Proximus. Dankzij zijn sterke positie op de bedrijvenmarkt, heeft Proximus nog steeds ruim 43 procent van de markt in handen. Een jaar geleden lag het marktaandeel even hoog. Opvallend is dat BASE zijn marktaandeel zag dalen. Mobistar blijft al langer schommelen rond een derde van de markt. Het wordt afwachten of Telenet iets aan de verhoudingen kan veranderen.

Wat het breedbandinternet betreft, is de dominantie van Belgacom en Telenet nog toegenomen. Hun gezamenlijke marktaandeel steeg van 85,6 naar bijna 90 procent.

Comments