Belgische loonhandicap verkleint

Geplaatst 9 nov. 2010 07:46 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:46 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Voor het eerst sinds 2006 daalt de loonhandicap ten opzicht van onze buurlanden. Toch zal de loonkost in België volgend jaar nog 3,3 procent hoger liggen dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Uit dat onderzoek blijkt ook dat de loonnorm in de periode 2009-2010 niet werd overschreden, zo meldt De Standaard.

Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) roept de sociale partners op het wegwerken van de historische loonhandicap mee te nemen als één van de prioriteiten in de onderhandelingen van volgend jaar over een nieuw interprofessioneel akkoord tussen werkgevers en werknemers. 'Dit is cruciaal om jobs te behouden in de nasleep van de crisis en bijkomende jobs te creëren op het ogenblik van het herstel van de economie', klinkt het.. Tussen 2008 en 2010 daalt onze werkgelegenheidsgraad immers van 64,2 procent naar 62,1 procent.

Het rapport van de CRB stelt voorts dat het model van economische groei van de voorbije jaren onhoudbaar is geworden. De opkomst van nieuwe economieën en globalisering zorgt voor concurrentiedruk. De strategie van een efficiëntiegedreven economie (productiviteitsverbetering) botst tegen grenzen van de technologische mogelijkheden: het wordt steeds moeilijker om verdere efficiëntieverbeteringen te realiseren. Het CRB roept daarom op om de stap te zetten van een efficiëntiegedreven economie naar creatieve economie met nadruk op kwaliteit, innovatie en creativiteit.

Volgens Van Quickenborne is de oproep uit het CRB-verslag om de stap te zetten naar een creatieve economie cruciaal. 'Het ligt trouwens in de lijn van mijn beleidsprioriteiten. Onze economie moet slimmer, fitter en groener worden. Dat moet leiden tot een duurzamere groei en meer schouders om de lasten te dragen.'

Comments