Belgische ambtenaren zijn de oudste ter wereld

Geplaatst 9 nov. 2010 07:45 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:45 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Met 44 procent van de Belgische federale ambtenaren die binnen dit en 15 jaar met pensioen gaan, is het Belgische ambtenarenkorps het oudste ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de kranten van de Persgroep inkeken.

Het aantal ambtenaren in België (alle overheden samen) is niet zo uitzonderlijk hoog. Ons ambtenarenkorps is goed voor 17,1 procent van de beroepsbevolking. Japan telt het laagste aantal ambtenaren (5 pct), Noorwegen het hoogste (29 pct).

De Oeso onderzocht de werking van de overheden naar aanleiding van de huidige budgettaire problemen. Die zullen ertoe leiden dat de overheid efficiënter moet werken en het overheidsbeslag op de economie.

De Europese Commissie publiceerde gisteren geactualiseerde cijfers over de tekorten en de overheidsschuld. In België bedroeg het tekort in 2008 1,2 procent van het bruto binnenlands product, de schuld 89,8 procent. Het was voor het eerst in vele jaren dat de Belgische overheidsschuld opnieuw steeg.

De Europese Commissie heeft ook de impact van de reddingsoperaties voor banken becijferd. België heeft zich voor 35 miljard euro geëngageerd.

Comments