België is duurste staat van Europa

Geplaatst 9 nov. 2010 07:45 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:45 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

België heeft het duurste overheidsapparaat van heel Europa. In 2006 slorpten de loonkosten van de ambtenaren meer dan 7,5 miljard euro op. Dat is 2 procent van het bruto binnenlands product, wat België ruim de koploper van alle EU-landen maakte. Sindsdien bleef de tewerkstelling bij de diverse Belgische overheden sneller toenemen dan de economie groeide. Dat blijkt uit verschillende rapporten die De Morgen kon inkijken.

Het Planbureau noemt de overheid onomwonden 'de belangrijkste werkgever van het land', goed voor 18,5 procent van de tewerkstelling. Dat is het meeste van alle 17 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Andere cijfers zijn volgens De Morgen nog hallucinanter. Volgens VKW Metena, een werkgeversdenktank, werken grof geteld 1,4 miljoen Belgen rechtstreeks of onrechtstreeks voor de overheid. Dat is 43 procent van de actieve Belgische bevolking. In dat cijfer zitten de 807.000 ambtenaren begrepen die werken in de administraties, onderwijs en gezondheidszorg, maar ook de werklozen of de mensen die tewerkgesteld worden in een dienstenchequestatuut.

Ook de werknemers van overheidsbedrijven als de NMBS of De Post worden erin meegeteld.

Comments