Belgen halen plots zwart geld terug

Geplaatst 9 nov. 2010 07:53 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:53 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De voorbije twee maanden is de vraag naar regularisatie van zwart geld in ons land sterk toegenomen. Zo leert een rondvraag bij grote private banken en vooraanstaande fiscalisten. Steeds meer Belgen voelen aan dat het bankgeheim in landen zoals Zwitserland en Luxemburg afbrokkelt. Het keerpunt kwam er toen UBS op het einde van de zomer 4.450 namen doorspeelde aan de Amerikaanse fiscus. ‘De mensen zijn echt bang geworden', zegt een fiscalist in De Standaard.

Bank Degroof ziet een verdubbeling van het aantal dossiers in vergelijking met begin dit jaar. Bank Delen meldt een verzesvoudiging van de geldstroom ten opzichte van vorig jaar.

In de officiële cijfers, die tot eind september lopen, is van die verhoogde terugkeer nog niet veel te merken. Tot eind september werden bij Financiën 397 regularisatiedossiers ingediend. Over heel 2008 ging het om 484 dossiers.

Maar er vindt ook een omgekeerde beweging plaats. Uit schrik voor de toename van de informatie-uitwisseling halen steeds meer buitenlanders hun geld weg uit België. Het gaat dan vooral om Nederlanders, maar ook Fransen en Italianen.

Comments