Avondmarkt op dijk verhuist na kritiek

Geplaatst 9 nov. 2010 07:42 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:42 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De avondmarkt op 23 augustus verhuist van de Albert I- promenade naar Mariakerke. Dat meldt Het Nieuwsblad. Vorige week ontstond er heisa op de zeedijk nadat ontevreden handelaars er hun ongenoegen uitten.

De avondmarkt op 8 augustus langs de Albert I-promenade tussen het Kursaal en het Zeeheldenplein was er wellicht één om vlug te vergeten. Door de werken aan de zeedijk moesten de marktkramers in de aanpalende straten gaan staan. Met heel wat ontevreden gezichten tot gevolg. De politie moest zelfs zestig wagens laten wegslepen van mensen die niet gelet hadden op het parkeerverbod die dag.

De plaatselijke handelaars langs de Albert I-promenade pikten het niet dat de concurrerende marktkramers vlak aan hun zaak stonden. En alsof dat nog niet genoeg was, reageerde ook de handelaarsbond 'Queen of Proms' ontstemd omdat de avondmarkt tot aan de andere kant van het Kursaal reikte, vóór het Andromedahotel en het terras van restaurant Le Basque. Het leverde een boze brief op naar burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) en in het straatbeeld werd het adres van de burgemeester op de borden van de avondmarkt geplakt. Alle partijen zijn intussen rond de tafel gaan zitten en dat leverde een oplossing op.

'De klachten van de Queen of Proms waren terecht. De avondmarkt had geen vergunning om aan de andere kant van het Kursaal te staan. Wij hebben de organisatie daar ook op gewezen', reageert burgemeester Vandecasteele in Het Nieuwsblad.

De kritiek van de plaatselijke handelaars langs de Albert I-promenade wuift de burgemeester weg. 'We hebben de handelszaken destijds bevraagd of ze een avondmarkt in de straat wilden. Slechts twee zaken op 27 reageerden negatief. We vinden het jammer dat er nu enkelen plots luid staan te roepen tégen de avondmarkt. We zullen straks opnieuw rond de tafel zitten en dezelfde vraag stellen.'

Om nieuwe problemen te voorkomen, beslisten de stad Oostende en de organisatie nu om de avondmarkt op 23 augustus niet meer te laten doorgaan op de AlbertI-promenade. Als alternatief werd gekozen voor de zeedijk in Mariakerke.

Freddy Lannoye, voorzitter van de handelaarsbond Mariakerke, reageert positief op het voorstel. 'Op deze manier is bijna iedereen tevreden. Wij zullen de marktkramers met open armen ontvangen. In Mariakerke heb je het voordeel dat er geen verkeersproblemen zijn voor de organisatie van de avondmarkt. Voor de plaatselijke horecazaken brengt de markt heel wat extra volk op de been. Enkel de twee fietshandelaars zullen hinder ondervinden, maar we hebben hen een tegemoetkoming beloofd', besluit Lannoye.

Comments