ACV stelt 'actieve werkloosheid' voor

Geplaatst 9 nov. 2010 07:47 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:47 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Waalse vleugel van het ACV stelt voor dat werknemers met economische werkloosheid een opleiding krijgen in hun bedrijf. Zo zouden ze een vergoeding kunnen krijgen bovenop hun werkloosheidsuitkering, bericht de krant Le Soir. Het doel zou ook zijn om het verlies van knowhow te vermijden en de bedrijven beter voor te bereiden op het economisch herstel.

De verantwoordelijken van de Waalse vleugel van de christelijke vakbond beslisten om te pleiten voor 'actieve' economische werkloosheid. Het idee erachter is dat geprofiteerd wordt van de periode van werkloosheid om de werknemers binnen het bedrijf op te leiden.

'Bedrijven in cyclische sectoren als de luchtvaart ontslaan vandaag, wetende dat ze morgen weer moeten aanwerven', zei Bernard Wilmotte van de studiedienst van het ACV in Le Soir. Het systeem zou perfect kunnen uitgebreid worden naar andere sectoren, zoals de glas-, metaal, en ijzer- en staalindustrie, zegt het ACV.

Dat zou het bedrijven mogelijk maken om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Werknemers zouden een stabieler loopbaanperspectief hebben.

De werknemers die dat systeem accepteren, zouden kunnen genieten van een financiële stimulus. Volgens het ACV, 'zijn er talrijke financieringsmogelijkheden voor een opleiding'.

In de komende dagen gaan de verantwoordelijken van het ACV de bevoegde ministers aanspreken. Ook zal met het ABVV contact worden opgenomen. Het idee is om het systeem een permanent karakter te geven.

Comments