Aantal vacatures stijgt in maart, openstaande vacatures blijven dalen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:37 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:37 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het aantal ontvangen vacatures in Vlaanderen is in maart opnieuw gestegen. Voor het eerst sinds oktober vorig jaar ontving de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) opnieuw meer dan 20.000 vacatures. Het aantal openstaande vacatures daalt wel gestadig verder, zo meldt de VDAB in Het Nieuwsblad.

Met 21.078 vacatures ontving de VDAB in maart net geen 2.000 vacatures meer dan in februari. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder ontving de VDAB in maart 2009 slechts 850 vacatures minder. "Dit betekent een daling met amper 3,9 procent, een cijfer dat wel zeer sterk contrasteert met de daling van ruim 20 procent uit voorgaande maanden", luidt het.

Dat maart beter scoort dan januari en februari is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maart 2008 vormde echter de spreekwoordelijke uitzondering op deze regel, aangezien de paasvakantie toen uitzonderlijk deels in maart viel en de VDAB tijdens schoolvakanties minder vacatures ontvangt.

De VDAB benadrukt dat men dan ook voorzichtig moet zijn met het interpreteren van maandcijfers. Het aantal openstaande vacatures is minder onderhevig aan dit soort toevallige factoren en dus betrouwbaarder. Dit cijfer bevestigt het beeld van de voorgaande maanden.

"Met 36.424 openstaande vacatures smelt de stock aan vacatures langzaam verder weg. Dit is slechts 419 vacatures minder dan vorige maand maar ook 8.449 jobs minder dan eind maart vorig jaar. Een nieuwe schok zoals in november blijft uit, al verbetert dit cijfer niet", aldus de VDAB.

Meer dan 36.000 openstaande vacatures betekent volgens de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst dat er nog steeds heel wat opportuniteiten voor werkzoekenden zijn. "Al zal de kans om vlot een nieuwe baan te vinden sterk afhankelijk zijn van ervaring, motivatie, het behaalde diploma - als men al een diploma heeft - en de sector waarin men werk tracht te vinden."

Comments