Aantal vacatures in Vlaanderen daalt licht

Geplaatst 9 nov. 2010 07:31 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:31 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het aantal ontvangen vacatures in Vlaanderen is in februari opnieuw lichtjes gedaald. Dat is ook het geval voor het aantal openstaande vacatures. Conjunctuurongevoelige en andere sectoren blijven goed voor een massa openstaande jobs. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

In februari waren er 19.296 ontvangen vacatures, een licht verschil met de 19.985 van januari. Het cijfer is wel beduidend lager dan de 25.227 ontvangen vacatures van februari 2008.

Het aantal openstaande vacatures daalt gestaag verder tot 36.843 jobs, een klein verschil met de maand daarvoor. Ook hier is dit wel beduidend lager dan de 45.344 openstaande vacatures van februari vorig jaar.

Volgens de VDAB is er geen sprake van opvallende veranderingen of een trendbreuk in vergelijking met de vorge maanden. De arbeidsbemiddelingsdienst merkt wel op dat er grote verschillen zijn tussen conjunctuurgevoelige en - ongevoelige sectoren. Zo is het aantal ontvangen en openstaande vacatures in de metaalsector gereduceerd tot een derde van die van vorig jaar. Ook de cijfers voor transport en logistiek zien er niet goed uit. Vacatures voor textiel, kleding en confectie zijn nagenoeg verdwenen.

Sectoren als het onderwijs, de openbare besturen, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening -allemaal conjunctuurongevoelig- zijn nog steeds goed voor een massa vacatures en dit zal ook in de toekomst zo blijven. Maar niet alleen de overheid zoekt personeel. Ook de bouw, de horeca, handel en verhuur, de schoonmaak, informatica en diensten aan bedrijven zoeken elk nog meer dan duizend geschikte arbeidskrachten.

En ook het aantal vacatures voor personeel in functie van de dienstencheques blijft zeer hoog.

Comments