1,2 miljard extra nodig voor innovatie

Geplaatst 9 nov. 2010 07:47 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:47 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

"Het doel om drie procent te investeren in onderzoek en ontwikkeling, mag geen vrome wens blijven." Dat zegt Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) in De Standaard.

Rond het innovatiebeleid is een politieke discussie ontstaan. Dat gebeurde na een kritisch rapport van het Rekenhof, dat vaststelde dat Vlaanderen wel een topregio wil worden, maar niet het nodige geld voor onderzoek en innovatie uittrekt om op het topniveau te raken.

Minister Ingrid Lieten antwoordt nu op de kritiek met een plan om tegen het eind van de regeerperiode 1,2 miljard euro extra uit te geven aan innovatie. Daarmee zou Vlaanderen toch de Europese doelstelling halen van 1 procent van het bbp aan overheidsinvesteringen, gekoppeld aan twee procent investeringen van de privésector.

Het geld moet komen uit de gewone begroting, maar ook uit de 800 miljoen euro die de Vlaamse regering wil lenen voor extra investeringen. Een investering van 1,2 miljard euro in innovatie en ontwikkeling zou een groot deel van de beleidsruimte van de Vlaamse regering opsouperen, maar minister Lieten wil toch zo dicht mogelijk bij haar ambitie landen.

Comments