Archief 2009

Slechtste decennium sinds jaren 30 voor beurs

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De beursindex Bel20 heeft de afgelopen tien jaar 25 procent van zijn waarde verloren. Het eerste decennium van deze eeuw was voor beursbeleggers het slechtste sinds de jaren 30, zo meldt De Standaard.

Vrijwel nergens in de westerse wereld konden de beurzen een positief rendement optekenen. In sommige landen deden de aandelenmarkten het nog een stuk slechter dan bij ons. Zowel in Japan als in Nederland halveerde de beurs in waarde. Alleen in groeilanden zoals Rusland, India, China en Brazilië staan de beurzen nu hoger dan tien jaar geleden.

Steeds meer Belgen kopen solden op krediet

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Een kwart van de Belgen maakt gebruik van verbruikskrediet bij de soldenaankopen. Jaar na jaar neemt het kopen op krediet tijdens de solden toe. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), zo schrijft De Standaard.

Het OIVO peilde naar het koopgedrag van bijna 4.400 consumenten in de soldenperiodes van 2006 tot en met 2009. Daaruit blijkt dat kopen op krediet steeds populairder wordt. In 2006 maakte nog 11 procent gebruik van verbruikskrediet, in 2008 was dat 22 procent en in 2009 27 procent. Vier op de tien consumenten zetten geld opzij met het oog op de solden, en drie op de tien schroeven andere aankopen terug om hun soldenaankopen te kunnen betalen.

Gemiddeld gaan vier op de tien verbruikers op koopjesjacht. Tijdens de solden van januari dit jaar was het modelprofiel van de soldenkoper 'een vrouw van 30-39 jaar die tot de hoge sociale groepen behoort en die kinderen heeft'.

Kleding en schoenen worden het vaakst gekocht tijdens de solden en dan vooral tijdens de zomersolden. Sportbenodigdheden, informatica, hifimateriaal, huishoudapparaten en meubels worden in mindere mate gekocht.

Meer dan de helft van de consumenten is ervan overtuigd dat tijdens de solden zaakjes gedaan kunnen worden. Toch wachten de meesten niet op de koopjesperiode om hun aankopen te doen. Slechts een op de vijf consumenten wacht tot de solden om de producten die hij opgespoord heeft, te kopen. Driekwart van de consumenten zegt dat men tijdens de solden alert moet blijven om niet bedrogen te worden.

RVA schenkt bedrijven 1 miljard

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Belgische bedrijven hebben dit jaar 1 miljard euro kunnen besparen door hun overtollige arbeiders te ‘parkeren' in de tijdelijke werkloosheid, op rekening van de RVA. Dat schrijft De Standaard.

Duizenden bedrijven hebben in het bijna afgelopen jaar gebruik gemaakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid voor arbeiders. Om hun productieverlies als gevolg van de crisis op te vangen, hebben ze (een deel van) hun personeel een tijdlang ‘doorgeschoven' naar de federale werkloosheidsdienst RVA. Zo konden ze besparen op de loonkosten, zonder dat ze de betrokken arbeiders moesten ontslaan.

Definitieve cijfers voor het gehele jaar 2009 zijn er nog niet, maar uit een analyse door de RVA blijkt dat er in de eerste negen maanden van dit jaar dagelijks 64.724 arbeiders als ‘tijdelijk werkloos' ingeschreven stonden. Of meer dan het dubbele van het daggemiddelde uit dezelfde periode van 2008 (31.199).

Het eindresultaat voor 2009 zal hier niet sterk van afwijken, vermits er ook in de maanden oktober en november een pak meer tijdelijke werklozen waren dan in dezelfde periode van 2008.

Prognoses van de RVA ramen het finale daggemiddelde voor 2009 op ongeveer 60.700. Voor 2008 ging het, na een economisch heel slecht vierde kwartaal, uiteindelijk om 47.800 tijdelijke werklozen per dag.

De grootste piek in het gebruik van tijdelijke werkloosheid als ‘buffer' tegen de crisis viel begin dit jaar, in de maanden februari en maart. Toen werden dagelijks gemiddeld 100.000 arbeiders door de RVA ‘betaald'. Over de eerste negen maanden van 2009 bekeken kreeg liefst 18 procent van alle arbeiders in de privésector een of meer keren te maken met tijdelijke werkloosheid. In de machinebouw waren er dit jaar viermaal meer arbeiders werkloos dan vorig jaar.

De kostprijs voor de RVA is navenant. Dit jaar was na negen maanden al 839 miljoen euro uitgegeven aan uitkeringen voor tijdelijke werklozen, of ongeveer 93 miljoen euro per maand. Ter vergelijking: in 2008 ging het in dezelfde periode om 307 miljoen euro.

Prognoses van de RVA ramen het totale jaarbudget voor tijdelijke werkloosheid op 1,06 miljard euro. Of bijna 600 miljoen euro meer dan vorig jaar.

In feite heeft de federale overheid, via de RVA, dus voor ruim 1miljard euro aan loonkosten van arbeiders ‘overgenomen' van de bedrijven.

Daarnaast waren er extra uitgaven voor de RVA door de stijging met 11 procent van het aantal werknemers in tijdskrediet. In nogal wat bedrijven werd het tijdskrediet gebruikt als een alternatieve formule van crisisopvang voor ‘overtollige' bedienden. Sinds enkele maanden bestaat er voor bedienden een officiële variant op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Eind november stond de teller hier op 8.910 dossiers.

Gimv en Dexia investeren 40 miljoen in Electrawinds

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De investeringsmaatschappij GIMV en Dexia Bank België investeren gezamenlijk 40 miljoen euro in elektriciteitsproducent Electrawinds. Het groenestroombedrijf zal de nieuwe middelen aanwenden voor de verdere ontwikkeling van projecten in binnen- en buitenland en het uitbreiden van de bestaande productiecapaciteit.

Gimv investeert 28 miljoen euro via het Gimv-XL fonds en bestendigt een eerder engagement : in december 2008 stapte de investeringsmaatschappij voor het eerst in Electrawinds via een kapitaalinjectie van 25 miljoen euro.

Dexia Bank België brengt bij de nieuwe investeringsronde 12 miljoen euro in. Dexia is voor Electrawinds de belangrijkste huisbankier en heeft meermaals kredieten afgesloten voor

zowel wind-, biomassa- als solarprojecten.

Borstvergroting tegen soldenprijs

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het zijn solden voor wie plastische chirurgie overweegt. Door de economische crisis zien plastische chirurgen steeds minder patiënten opdagen voor een borstvergroting of facelift. Met serieuze kortingen hopen ze het tij te keren, al levert die koopmanshouding hen veel kritiek op, mleldt Het Nieuwsblad.

De bekende Wellness Kliniek in het Limburgse Genk maakt geen geheim van zijn 'speciale acties'. Op de homepage van de kliniek worden speciale tarieven geafficheerd, nog tot 31 januari geldig. Een borstvergroting bijvoorbeeld kan al voor 1.999 euro. Dat is gemakkelijk 500 à 600 euro goedkoper dan gemiddeld genomen. Liposucties, waarbij vet uit het lichaam wordt weggezogen, kosten uitzonderlijk 'slechts' 999 euro, per lichaamszone weliswaar. Ook andere klinieken strooien gretig met speciale prijzen en kortingen.

Volgens Jeff Hoeyberghs hebben een pak chirurgen op dit moment weinig andere keuze dan hun prijzen te drukken, in de hoop zo meer cliënteel over de vloer te krijgen. 'Voor velen is het écht pompen of verzuipen. Mensen draaien vandaag de dag elke euro twee keer om. Dat is de voorbije jaren wel anders geweest, vandaar dat zovele dokters een praktijk als esthetische chirurg zijn gestart', aldus nog Hoeyberghs. Hij verwacht dat vele van zijn collega's er het bijltje bij zullen moeten neerleggen als deze situatie nog lang aanhoudt. 'Er zijn op dit moment ook gewoon te veel esthetische chirurgen aan de slag.'

De Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie ziet de prijzenslag met lede ogen aan. 'Dit gemarchandeer met prijzen getuigt van weinig wetenschappelijke bezorgdheid', zegt Philip Blondeel van de beroepsvereniging. 'In principe mogen artsen trouwens geen reclame maken voor hun activiteiten. Maar dat valt te omzeilen als de kliniek door een niet-arts wordt gerund en er geen vermelding wordt gemaakt van de betrokken dokters.'

dieselprijs stijgt op Kerstmis

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De maximumprijs voor diesel stijgt op kerstdag met 2,6 eurocent per liter. Daardoor stijgt de prijs aan de pomp tot hoogstens 1,076 euro per liter.

Dat heeft de FOD Economie donderdagmorgen gemeld. De prijsstijging is toe te schrijven aan bewegingen op de internationale markten.

Ook de maximumprijs van de extra zware stookolie stijgt. Voor wie per tankwagen bestelt, stijgt de maximumrpijs met 12,61 euro tot 436,58 euro.

Huisbrandolie duurder

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Zowel benzine als huisbrandolie worden donderdag duurder. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie woensdag.

Super 95 wordt 1,7 eurocent duurder aan de pomp zodat je maximaal 1,356 euro per liter betaalt. De prijs van een liter super 98 stijgt met 1,8 eurocent tot maximaal 1,379 euro per liter.

Huisbrandolie wordt 1,59 eurocent duurder. Bij een bestelling van minder dan 2.000 liter betaal je dan maximaal 0,5613 euro per liter. Bij een bestelling van meer dan 2.000 liter is dat 0,5371 euro per liter. Aan de pomp betaal je maximaal 0,6490 euro per liter huisbrandolie. Dat is een stijging met 1,6 eurocent.

De prijsstijgingen zijn het gevolg van de stijging van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.

Belg reist meest

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Uit een rapport van Eurostat blijkt dat de Belg van alle Europeanen het liefst en het meest naar het buitenland reist. Van de 15- tot 24-jarigen reist 89 procent naar het buitenland, in de categorie 25- tot 44-jarigen pakt 91 procent zijn koffers en de 45- tot 64-jarigen telt 87 procent reislustigen.

Ons land blijft populair bij buitenlanders als bestemming voor kort trips, Duitsland doet het slecht. 35 procent minder Belgen gingen naar Duitsland en maar liefst 50 procent meer naar Luxemburg. Nederland en Frankrijk wonnen een beetje aan populariteit.

Duitsland is ook de grote verliezer wat de langere vakanties betreft. 63 procent minder landgenoten kozen voor onze oosterburen als vakantiebestemming. Frankrijk verloor ook wat terrein, net zoals Nederland en Griekenland. Belgen houden wel van Oostenrijk, de sterkste stijger was Portugal. Ook eigen land, Spanje, Italië en Turkije blijven populair bij de Belgische reizigers.

Belgen kozen voornamelijk voor de eigen auto of een huurwagen (56 procent) om er tussen uit te trekken. Op de tweede plaats kwam het vliegtuig, de autobus eindigde op de derde plek.

Lagere lonen vanaf januari nog niet zeker voor iedereen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Ruim een half miljoen arbeiders en bedienden zullen in januari 2010 door de negatieve index minder loon ontvangen. Maar stilaan wordt duidelijk dat niet alle bedrijven de lonen ook écht zullen laten dalen, meldt Het Nieuwsblad.

Zowat vijftig bedrijfssectoren en subsectoren zullen begin 2010 hun jaarlijkse loonindexering doorvoeren. Een daling van de lonen heeft zich in geen decennia voorgedaan en de loontrekkenden zijn dan ook niet vertrouwd met het feit dat ze plots minder in hun loonzakje zullen vinden.

Maar een werkgever is niet verplicht de dalende index door te rekenen in de lonen. Hij kan wel beter doen dan de index en bóven de norm verlonen. 'Wij gaan de negatieve index niet toepassen. Niemand van onze werknemers zal in 2010 minder verdienen', zegt Ann Krekels, financieel directeur van Produpress, een Brusselse uitgeverij van onder andere ImmoWeb, Autogids, Auto Wereld, Beter Bouwen&Verbouwen, met een honderdtal medewerkers. 'Op een maandloon van bijvoorbeeld 2.500 euro spreken we over een daling met 8,75 euro bruto. Dat is de ingreep niet waard. En het kan de motivatie van het personeel schaden.'

Het bedrijf beraadt zich over de manier waarop het de negatieve indexering niet zal toepassen. 'We moeten nog de exacte formulering vinden. Juridisch wordt het teveel aan betaald loon in verhouding tot de index namelijk beschouwd als een voorschot.'

De bedrijven die de loondaling wél toepassen, zijn minder happig met commentaar. 'We passen de regel toe', zegt de woordvoerder van Mercator Verzekeringen. Andere werkgevers kijken de kat uit de boom. 'Ik ben geen voorstander, maar ook geen tegenstander van de negatieve indexering', zegt Jean-Paul Van Avermaet, directeur van Autogrill, een restaurantketen met 1.500 werknemers.

'Begin 2009, toen de lonen stegen met 4,7 procent, werd die vraag niet gesteld. Mochten we beslissen de negatieve indexering niet toe te passen, dan verwacht ik wel een gebaar van onze medewerkers. Ik denk daarbij aan flexibeler werken en aan het premiestelsel.'

Uurloon maakt gelukkiger

Geplaatst 9 nov. 2010 07:54 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:54 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De meesten onder ons krijgen een maandloon. Nochtans stijgt je geluksbarometer als je per uur betaald wordt, zo weet Het Nieuwsblad.

Wie droomt er nu niet van een rijkelijk loon? Dat tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Maar zelfs als je niet zoveel verdient, is er een eenvoudige truc om je daar gelukkiger mee te voelen: je laat je per uur uitbetalen.

Werknemers die per gepresteerd uur betaald krijgen, voelen zich gelukkiger met hun loon. Hen valt het verband tussen een gelukzalige gevoel en een gevulde portemonnee namelijk sterker op dan wie maar één keer per maand zijn loon ontvangt. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Toronto vast.

Wie een uurloon heeft, voelt zich bovendien meer gewaardeerd voor de tijd die hij aan zijn werk spendeert. Naarmate je meer inspanningen investeert, verdien je immers meer geld. Er is dus een duidelijke link tussen inspanning en beloning. Maar je kan er ook een ongelukkig gevoel bij krijgen, meer bepaald als je loon per uur magertjes uitvalt.

1-10 of 479