Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Alle auto's vanaf 2011 met daglicht

Geplaatst 9 nov. 2010 07:16 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:16 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Alle nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 2011 ook overdag met de lichten aan rijden. De Europese Commissie heeft gisteren beslist dat autoconstructeurs speciale lampen voor overdag op nieuwe voertuigen moeten monteren. Dat zijn lampen die automatisch aanspringen als de motor aangaat en verbruiken minder energie dan traditionele koplampen. De maatregel moet de zichtbaarheid van auto's, vrachtwagens, bussen en moto's verhogen.

Auto's met daglichten hebben ook nog traditionele nachtlichten. Als het donker wordt, moet de chauffeur die zelf aanzetten. Dan gaan de daglichten automatisch uit. De daglichten zouden maar een kwart van de energie gebruiken in vergelijking met de lampen die nu op auto's zitten. Door LED-lampjes te gebruiken, verbruiken daglichten zelfs maar 10 procent van normale koplampen.

In onder andere Zweden is de maatregel al langer van kracht. Uit de resultaten blijkt dat het daar wel degelijk veiliger is dan vroeger. Door de beslissing zijn nieuwe auto's en bestelwagens vanaf februari 2011 standaard uitgerust met daglichten. Bussen en vrachtwagens volgen in augustus 2012.

Comments