Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎Archief 2008‎ > ‎

Aantal faillissementen op historisch hoogtepunt

Geplaatst 9 nov. 2010 07:16 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:16 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Zwartste maand ooit, zwartste kwartaal ooit, zwartste jaar ooit. Zo omschrijft onderzoeksbureau Graydon de cijfers die het verzamelde over de faillissementen van september. Het aantal faillissementen brak afgelopen maand alle records.

In september gingen maar liefst 927 bedrijven over de kop, ruim 18 procent meer dan in september vorig jaar en een absoluut record. Nooit eerder kende ons land een zwaardere faillissementenmaand. Hierdoor kleuren ook de cijfers van het afgelopen kwartaal en het lopende jaar bloedrood.

Het afgelopen derde kwartaal telde Graydon 1.825 faillissementen. Ten opzichte van alle vorige derde kwartalen, een absoluut record en in vergelijking met dat van verleden jaar, een stijging met 15,9 procent.

Op jaarbasis noteert Graydon tot nu 6.118 faillissementen, in vergelijking met de periode januari-september 2007, een stijging met 9,7 procent.

Ook het aantal jobs dat verloren ging als gevolg van een faillissement stijgt fors. Nu al zijn dat er 14.127 of een stijging met 20 procent. Binnen het arrondissement Brussel zijn er dat zelfs 51 procent meer. In Vlaanderen gingen er de eerste negen maanden 14,1 procent meer banen verloren als gevolg van een faillissement, in Wallonië 13 procent.

Horeca

De horeca blijft de kroon spannen. De sector blijft, met 1.112 bedrijven bankroet in negen maanden, alle records slaan. Binnen de horeca ging op negen maanden tijd één bedrijf per 48 actieve ondernemingen over de kop.

De bouwnijverheid piekt ook scherp met 908 bedrijven over de kop. Op negen maanden ging in de sector een bedrijf per 105 actieve ondernemingen over de kop.

De kleinhandel bevestigt haar records met 829 faillissementen. Binnen de sector gingen dit jaar al 1.424 jobs verloren als gevolg van faillissementen. Na drie trimesters ging een bedrijf per 96 actieve ondernemingen over de kop.

Nieuwe ondernemingen

De meest getroffen regio is Brussel, waar een kwart meer faillissementen werden uitgesproken. Binnen het arrondissement is 26,27 procent van alle in België failliet verklaarde ondernemingen terug te vinden. 'In september 2008 noteren we hier zelfs 84, of 39 pct meer faillissementen dan in september vorig jaar', luidt het.

Binnen de provincie Henegouwen en Luik stijgt de faillissementsgraad ook zienderogen. Enkel de provincies Antwerpen en Waals-Brabant noteren op het einde van het derde kwartaal minder faillissementen dan verleden jaar.

Tegelijk tonen de eerste, voorlopige cijfers echter ook een blijvend hoog aantal bijkomende jonge ondernemingen. De afgelopen drie kwartalen werden 55.340 bedrijven opgericht, slechts duizend minder dan tijdens de eerste drie kwartalen van 2007.

Comments