Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Archief 2008

Geplande snelheid-, alcohol- en drugscontroles door de politiediensten - weekend van 27 en 28 december 2008

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In het kader van het provinciale “Actieplan 2008– Controles Snelheid en Alcohol” voeren de wegpolitie van West-Vlaanderen en verschillende politiezones samen weekendacties tegen snelheid en rijden onder invloed.

Voor het weekend zijn controles voorzien in tenminste 5 verschillende zones:

PROVINCIALE VERKEERSEENHEID:

Snelheidscontroles zonder onderschepping tussen Geluwe en Kortrijk

VLAS (Kortrijk, Kuurne, Lendelede):

Snelheidscontroles

MIRA (Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Waregem, Zwevegem):

Alcoholcontroles

BREDENE/DE HAAN:

Alcoholcontroles

OOSTENDE:

Alcoholcontroles

Haven Oostende groeit met 5,7 procent

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Volgens een prognose van het Oostendse havenbestuur zal de trafiek in de haven dit jaar uitkomen op 8,4 miljoen ton of 5,7 procent meer dan vorig jaar. De grootste stijging werd geboekt binnen het segment 'general cargo', met onder meer zand en grind. Dit segment steeg 12,5 procent tot 1,7 miljoen ton.

De rijdende vracht, die de belangrijkste trafiek is in de Oostendse haven, steeg 4,6 procent tot 6,72 miljoen ton. Het aantal passagiers daalde in 2008 met 1,3 procent tot 231.223.

Het Oostendse havenbestuur meent de crisis in 2008 te hebben bezworen. De trafieken hielden goed stand en resulteerden in een stijging van 5,7 procent tot 8,446 miljoen ton. Voor het eerst overschrijdt Oostende de kaap van 8 miljoen ton.

De passagierstrafiek kreeg in 2008 een klap door de economische crisis in Groot-Brittannië. Het aantal passagiers daalde met 1,3 procent tot 231.223 tot het niveau van 2006. Het aantal "toeristische wagens" dat via Oostende passeerde daalde met 2,6 procent tot 28.006. Vanuit Oostende kunnen passagiers naar Ramsgate. Het havenbestuur verwacht in de nabije toekomst weinig wijzigingen in de passagierslijnen.

Bij de rijdende vracht (roll-on, roll-off of roro) stuwde de komst van rederij Cobelfret de tonnagecijfers in de lucht. De roro-vracht ging 4,6 procent vooruit tot 6.720.223 ton. In 2007 steeg dit segment al met 3,5 procent ondanks dat de staking van de activiteiten naar aanleiding van de overname van Ferryways door Cobelfret. De andere grote klant van Oostende is Trans Europa Ferries. Die wil volgens het havenbestuur Oostende verder uitbouwen als centrale distributiehaven voor het Verenigd Koninkrijk.

De general cargo steeg met bijna 200.000 ton tot 1.698.427 ton of 12,5 procent meer. In 2007 werd nog een daling van 2,7 procent genoteerd. De stijging is vooral toe te schrijven aan de nieuwe installaties van zand- en grindbehandelaar NHM in de voorhaven en een reeks kleinere trafieken.

Het Oostendse havenbestuur heeft in 2008 haar verwachting om vijf procent te stijgen ingelost. Voor 2009 hoopt het bestuur de goederentrafiek op hetzelfde volume als 2008 te houden. "We voelen echter de jongste maanden al een terugval bij onze klanten", zegt gedelegeerd bestuurder Paul Gerard van AG Haven Oostende. "2009 zal een moeilijk jaar worden."

Inflatie in vijf maanden gehalveerd

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Stookolie werd afgelopen maand 20 procent goedkoper. Ook de prijs van andere olieproducten is met 7 tot 13 procent gedaald, waardoor de inflatie op jaarbasis van 3,4 naar 2,63 procent daalde. Dat meldt De Standaard.

In een maand tijd zakten de prijzen in ons land met gemiddeld 0,22 procent. Op jaarbasis verminderde de inflatie daardoor van 3,14 naar 2,63 procent, het laagste niveau sinds oktober 2007. In juli van dit jaar piekte de inflatie op 5,91 procent, sindsdien is de index maand na maand gezakt, goed voor een gemiddelde daling van de prijzen met 1,44 procent.

Tijdens de eerste helft van het jaar werd de inflatie opgestuwd door de olieprijs. Een vat ruwe olie kostte einde juli meer dan 145 dollar. Sinds de zomer zijn de prijzen gedaald tot nog ongeveer 40 dollar. En dat blijft niet zonder gevolgen voor het algemeen prijsniveau.

Vooral stookolie werden afgelopen maand fors goedkoper. Gemiddeld kost een liter nu 20 procent minder dan midden november, toen de prijs ook al 13 procent lager lag de maand daarvoor. Benzine en diesel werden respectievelijk 7 en 10 procent goedkoper, na prijsdalingen van 11 en 9 procent in november. LPG werd na een prijsdaling van 19 procent in november, nog maar eens 13 procent goedkoper.

De prijs van aardgas, die bepaald wordt door langetermijn contracten en daardoor ook viel minder steeg tijdens de eerste helft van het jaar, ging nu al de zevende maand op rij omhoog, deze keer met 7 procent. De prijzen van elektriciteit bleven dan weer nagenoeg stabiel.

Verder werden ook buitenlandse reizen 7 procent duurder en herstelde de prijs van vakantiedorpen, die na de herfstvakantie met 23 procent was gezakt, zich ongeveer tot het niveau van oktober. Tenslotte werden ook verse groenten 5 procent duurder. Per saldo leidden al die prijsbewegingen tot een prijsdaling van 0,22 procent, wat een prijsniveau opleverde dat gemiddeld 2,63 procent hoger ligt dan een jaar geleden.

De kerninflatie, waarbij in ons land geen rekening wordt gehouden met de prijzen van benzine, diesel, tabak en alcohol, bedraagt nu 3,54 procent, tegen 3,89 procent in november en 4,8 procent in oktober. Het is al de derde maand op rij dat de kerninflatie hoger ligt dan de algemene inflatie, een bewijs dat de olie- en voedselprijsstijgingen van de eerste jaarhelft nog steeds doorwerken in de prijzen van heel wat andere producten.

De gezondheidsindex, die in ons land de indicator voor de kerninflatie is, klom tot 111,24, waarmee de daling van november nagenoeg volledig werd weggeveegd. Het rekenkundig gemiddelde van de index van de jongste vier maanden bedraagt nu 111,19 punten. De spilindex van het openbaar ambt en van de sociale uitkeringen is vastgelegd op 112,72 punten en werd dus niet overschreden. Volgens de jongste prognoses van het Planbureau zal dat pas in september volgend jaar gebeuren, mogelijk zelfs later, want de inflatie daalt sneller dan de planningorganisatie voorzien had.

Bekende FAG-mousses in spuitzak op de markt

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De familie Ghesquiere van FAG Creative Foods besliste om de bekende 'mousses in spuitzak' voortaan ook aan te bieden aan de consument. Het bedrijf gaat ook fors uitbreiden, waardoor en een tiental jobs gecreëerd wordt. Dat meldt Het Nieuwsblad/b>

FAG Creative Foods werd in 1975 opgericht. Het bedrijf evolueerde van de productie van vleeswaren naar meer dan honderd producten, zoals visterrines. FAG won dit jaar de 'Golden Bridge Award', een prestigieuze Britse prijs. Ze kregen de prijs door de overname van een Franse concurrent en het creatief inspelen op de behoeften van de klanten. De prijs opende al enkele nieuwe deuren in Groot-Brittannië. Momenteel wordt 93 procent van de productie al geëxporteerd.

Tot nu toe waren de klanten vooral bedrijven, winkelketens, horeca en kleinhandel. Maar daar komt vanaf 2009 verandering in, want FAG zal een van de succesproducten ook aanbieden aan de consument. 'Het gaat om de mousses in spuitzak. Tot voor kort werden die alleen aan de horeca geleverd, maar er is grote vraag naar de zeven smaken die we via grootwarenhuizen tot bij de consument brengen', zegt Jos Ghesquiere die al acht jaar het bedrijf leidt.

Zijn broer Johan ontfermt zich over de productie. 'Het is niet steeds zichtbaar voor de Belgische consument, maar onze producten komen vaak onder andere labels op de markt. In Nederland loopt momenteel een proefproject in een grootwarenhuis met een volledig afgewerkte zalmterrine als voorgerecht voor twee personen. Tot nu toe waren er alleen terrines op de markt die de consument nog in porties moest verdelen', luidt het.

FAG Creative Foods haalt een omzet van 4miljoen euro en stelt twintig mensen tewerk. Sinds 2005 is de omzet verdubbeld door de uitbreiding van het assortiment en de overname van een Frans-Britse concurrent. Het succes van FAG zorgt ervoor dat de bestaande gebouwen aan de Plantijnstraat stilaan te klein worden. 'Zo zullen we in 2010 bijbouwen en breiden we uit naar vijfduizend vierkante meter. We verwachten een personeelstoename van tien mensen', besluit Jos Ghesquiere

Oudejaarsavond is topper voor hotelsector

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De hotelsector scoort goed op oudejaarsavond, maar op kerstavond is het kalm. 'Dat is een jaarlijks weerkerende trend. Alleen de hotels met Engelse klanten doen goede zaken met kerstdag', zegt Bart Boelens, voorzitter van Ho.Re.Ca Middenkust in Het Nieuwsblad.

Er zijn nog heel wat bedden vrij aan de kust tijdens de eerste week van de vakantie. De tweede week wordt drukker, met oudejaarsavond als uitschieter. 'De overgang van oud naar nieuw is altijd goed, net zoals kerstavond altijd kalmer is voor de hotelsector. Alleen de hotels die zich richten op Engelse klanten, krijgen op kerstavond heel wat volk over de vloer', zegt Bart Boelens, voorzitter van Ho.Re.Ca Middenkust.

'De kerstvakantie is een goede periode, maar nooit super voor ons. 'De eerste week is de bezetting van de hotels gemiddeld 50procent. Er zijn elk jaar wel late beslissers, dus er kunnen wel nog wat boekingen bijkomen', zegt Bart Boelens.

Bij de driesterrenhotels in Oostende loopt de bezetting op van 30 tot 50 procent tijdens de eerste week tot 70 procent en meer tijdens de tweede. Bij de lagere categorieën is een gelijkaardige stijging vast te stellen. Ook de verhuurkantoren voor vakantiewoningen hebben nog ruimte.

Binnen het segment van de tweede verblijven is al enkele jaren een stijging van eigenaars die naar de Stad aan Zee trekken.

Handelaars kunnen winkel laten doorlichten

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Resoc Oostende heeft met de provincie en het Innovatiecentrum West-Vlaanderen een zeer interessant uitgewerkt voor de kleinhandelaars in het arrondissement Oostende. Vijftig winkels kunnen een doorlichting laten uitvoeren van hun handelszaak. Voor de stad Oostende werd het Economisch Huis Oostende gevraagd dit te begeleiden.

Zo’n doorlichting houdt in dat specialisten met de handelaars samen zitten en de handelszaak evalueren (klanten, fiscaal beleid, tewerkstelling, reclame, organisatie) en samen uitzoeken hoe men kan innoveren. Alles gebeurt in vertrouwen. De specialisten tonen ook hoe gelijkaardige kleinhandelszaken buiten de regio de zaken aanpakken.

Deze doorlichting heeft een waarde van 2.000 euro (na groepskorting) maar kost de handelaar zelf maar 150 euro.

Europa, Vlaanderen en Resoc betalen de rest van de factuur.

Van de vijftig kleinhandelaars mogen er twintig uit Oostende komen. Op woensdag 7 januari 2009 om 19.30 zal er op het Wapenplein bij Unizo een infomeeting zijn waarop elke handelaar uitgenodigd is.

Voorzitter Bart Bronders van Resoc engageert zich dat hij geld zal zoeken voor een extra sessie indien er meer dan 20 Oostendse kandidaten zijn. In Oudenburg bijvoorbeeld is er al meer vraag dan aanbod.

Info: Gunther Vanpraet op 0475-270636

Winkels gezocht als filmlocatie

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De afdeling Film Office van Toerisme Oostende heeft samen met drie andere filmsteden Antwerpen, Brugge en Gent en Flanders Image een overkoepelend filmloket 'Location Flanders' opgericht.

De bedoeling van het project is om meer audiovisuele projecten in Vlaanderen aan te trekken en te begeleiden.

Daarnaast is Ostend Film Office op zoek naar Oostendenaars die hun huis, appartement of winkel ter beschikking willen stellen als eventuele filmlocatie.

Geïnteresseerden kunnen dit laten weten door een drietal duidelijke foto's van de locatie(s) te bezorgen aan info@oostendefilmoffice.be. Hierbij vermeldt men het adres, bouwjaar en de eigenschappen van de locatie (interieur/exterieur).

Info:www.locationflanders.com.

Kapitaalinjecties en kredieten geven Electrawinds groeimogelijkheden

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Electrawinds wil op korte termijn 29mensen aanwerven en de capaciteit verdubbeld zien. Het energiebedrijf heeft nieuwe groeimogelijkheden door 50 miljoen euro kredieten van twee Franse banken en een kapitaalinjectie van twee investeerders. Dat melden de Corelio-kranten.

Het gaat Electrawinds, de grootste private speler in België voor hernieuwbare energie, voor de wind. 2009 wordt een productief jaar waarin acht windturbineparken operationeel worden of waarvan de bouw zal starten. De bouw van drie van deze nieuwe windmolenparken kreeg dinsdagavond het licht op groen, nadat het energiebedrijf een deal had gesloten met twee Franse banken voor kredieten van 50miljoen euro.

'De kredieten zijn bestemd voor vier windmolenparken in Bretagne. Drie daarvan worden volgend jaar gerealiseerd, de vierde in 2010. Het gaat om projecten die in de portefeuille zaten van Adeol, de Franse windenergieproducent die Electrawinds vorig jaar heeft overgenomen', zegt Marleen Vanhecke, communicatiemanager bij Electrawinds.

Electrawinds start volgend jaar voor het eerst een project in Oost-Europa, in Shabla aan de Zwarte Zee. Bulgarije wordt zo na België, Frankrijk en Italië het vierde land waar het energiebedrijf actief is.

De nieuwe kredieten uit Frankrijk zijn niet het enige goede nieuws in de John Cordierlaan waar de hoofdzetel van Electrawinds zich bevindt. Twee investeerders, Gimv en DG Infra+, stappen in het kapitaal van Electrawinds voor 30miljoen euro. 'Gimv en DG Infra+ zijn ervaren investeringspartners met een sterk zakelijk inzicht op zowel de lokale als de internationale markt. Ze zijn een mooi visitekaartje voor ons bedrijf en dat schept extra vertrouwen bij al wie met ons samenwerkt voor de ontwikkeling van nieuwe projecten', vertelt Marleen Vanhecke.

Door deze tweede kapitaalinjectie van het jaar kan het groenestroombedrijf in volle expansie zijn groei verzekeren. 'Voor het eerste kwartaal van 2009 staan er al 29vacatures open. Door de forse uitbreiding van onze windafdeling en de ingebruikname van de biostoomcentrale volgende zomer zal het geïnstalleerd vermogen van Electrawinds in 2009 bijna verdubbelen tot zowat 150MW.'

De investeringen en kredieten zijn een opmerkelijk feit in moeilijke economische tijden, maar volgens Electrawinds is dit niet verwonderlijk. 'Er is heel veel vertrouwen in hernieuwbare energie vandaag en het is technisch bewezen dat het voor onze partners interessante investeringen zijn. De kapitaalinjecties betekenen voor ons een enorme boost qua investeringen en tewerkstelling', aldus nog Marleen Vanhecke.

Koopt koning appartementen in Oostende?

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Steeds meer elementen wijzen erop dat dé stadslegende van 2008 wel eens waar zou kunnen zijn. 'De koning heeft een volledig verdiep gekocht in de ICON-building', is een hardnekkig gerucht dat al maanden circuleert. Voor het eerst praten sommigen in Hety Nieuwsblad. Als het klopt worde de koning buurman van het Economisch Huis Oostende.

ICON is een gebouw op de wijk Hazegras, met 76 luxe-appartementen die tegen eind 2010 bewoond zullen zijn. Het gerucht dat in de wijk leeft en al de helft van Oostende is rondgegaan, maakt melding van de aankoop van twee volledige verdiepingen door leden van de koninklijke familie.

Tijdens het debat van Oostende Werft omzeilde burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) de vraag. 'Als ik het al zou weten, dan zou ik het niet mogen zeggen.' Bij zijn collega Bart Bronders klonk het iets anders: 'Ik weet het, maar ik mag het niet zeggen.'

Dat de koning er zelf zal komen wonen, is weinig waarschijnlijk. 'De aankoop wordt gezien als een investering. Als de akte verleden wordt en de hypotheek ingeschreven wordt, is de informatie publiek', zegt een bron.

Ook het verkoopkantoor van bouwpromotor Sleuyter heeft het gerucht al gehoord. 'Ik kan er niets over zeggen, maar waar rook is, is meestal ook vuur.' Topman Franklin Sleuyter is voorzichtig en principieel. 'Ik kan geen uitspraak doen over de klanten, want die hebben recht op privacy. Dat geldt ook als er zou gevraagd worden naar de identiteit van de eigenaar van een ander appartement.

Ik hoorde het gerucht ook, maar ik vind het niet plezant. Intussen heb ik echter leren leven met geruchten''.

Op het koninklijk paleis is persadviseur Pierre-Emmanuel De Bauw kort: 'We hebben over de zaak niets te zeggen en bevestigen noch ontkennen het bericht.

Als de koning er komt, kan hij binnenkort even binnenstappen in het Economisch Huis Oostende. Want dat zal zich in 2011 vestigen op de gelijkvloerse verdieping van Icon.

Stadsbestuur wil sokkel Europacentrum herwaarderen

Geplaatst 9 nov. 2010 07:22 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:22 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het stadsbestuur onderzoekt hoe ze de sokkel van het Europacentrum een betere bestemming kan geven. Ze wil daarmee de leegstand en verloedering van het complex tegengaan. Het plan om de bovenste verdiepingen af te breken, is helemaal opgeborgen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Twee jaar geleden verraste het stadsbestuur de eigenaars van het Europacentrum door aan te kondigen dat het de bovenste verdiepingen van het honderd meter hoge gebouw zou afbreken. Het eigendomsrecht laat echter niet zomaar toe dat een stadsbestuur eventjes enkele verdiepingen van een gebouw afbreekt, ook al stak Vandecasteele op het Oostende Werft-debat niet onder stoelen of banken dat hij het gebouw als 'lange wapper' maar een miskleun vond.

Nu concentreert Oostende zich volop op de sokkel, de bijgebouwen van een vijftal verdiepingen die rondom de eigenlijke toren uit 1967 zijn gebouwd. Daar is veel leegstand en op visueel vlak verzwaart de sokkel het gebouw. 'Open ruimte rondom een appartementsgebouw is noodzakelijk. Dat bewijst het Rockerfellar Center in New York, waar voor het grote gebouw wél een plein ligt.'

Vandecasteele vindt dan ook dat in Oostende een fout gemaakt is met het Europacentrum. 'En die fout mogen we niet meer maken als er nog hoge gebouwen komen.'

Het stadsbestuur zou het liefst die sokkel zien verdwijnen. 'Maar we zijn realistisch en beseffen dat dit wellicht onmogelijk is omdat er veel eigenaars zijn, omdat een onteigening een dure zaak zou zijn en omdat het ook bouwtechnisch niet zo evident is', zegt de burgemeester.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Bronders ziet desondanks toch enkele mogelijkheden voor de voet van het Europacentrum. 'De komst van de internationale keten Subway op de hoek van de Vlaanderenstraat en Van Iseghemlaan is een eerste stap. Er moet opnieuw een dynamiek komen in de panden van de sokkel. We willen niet onteigenen, maar we willen met het autonoom gemeentebedrijf Stadshernieuwing wel een aanzet geven om het tij te doen keren. Binnenin zijn immers ook heel wat mogelijkheden, met de parking die zich in het gebouw bevindt en zeer grote ruimtes in neemt.'

1-10 of 202