Archief 2010Drie bedrijven gekroond tot Trots van Oostende

Geplaatst 18 mrt. 2011 06:03 door Nathalie De Weerdt   [ 18 mrt. 2011 06:06 bijgewerkt ]

Electrawinds, Greenbridge en Deweert Sport mogen zich voortaan de Trots van Oostende noemen. Ze zijn de laureaten van de wedstrijd Trots van Oostende die door de provincie West-Vlaanderen en het Economisch Huis op poten werd gezet. Een maand lang konden Oostendenaars stemmen op ondernemingen waarop de stad trots kan en moet zijn.

Electrawinds wint, als energiebedrijf dat groene stroom produceert en 240 medewerkers telt, in de categorie grote ondernemingen. Greenbridge wint de prijs als KMO. Greenbridge is een wetenschapspark voor duurzame energiebedrijven. In 2011 komt er een uitbreiding met The Energy Box en een tweede vleugel. Er komen ook 25 nieuwe kantoren voor energiebedrijven. Deweert Sport haalde het dan weer in de categorie kleinhandel. Deze sportzaak werd in 1928 gesticht.

De verkiezing past binnen de Actie voor Starters. Het project heeft tot doel ondernemerschap in West-Vlaanderen te stimuleren en te ondersteunen. Daarnaast opende in het Feest- en Kultuurpaleis de tentoonstelling 'Ondernemen in Oostende. Verleden. Heden. Toekomst'. De expo geeft een overzicht van Oostendse ondernemers en belangrijke economische activiteiten en ontwikkelingen door de jaren heen.

Datum publicatie: 17 maart 2011
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie: Middenkust, Westkust
Auteur: Belpaeme Leen

Gift aan goede doel pas vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar

Geplaatst 22 nov. 2010 00:59 door Nathalie De Weerdt   [ 22 nov. 2010 01:00 bijgewerkt ]

Het minimale bedrag om giften voor goede doelen fiscaal aftrekbaar te maken, zal volgend jaar op 40 in plaats van 30 euro liggen. Dat berekende L'Echo op basis van de verwachte inflatiecijfers voor België, zo meldt ook De Tijd dinsdag.

De toename met in een klap 33 procent heeft te maken met de berekeningsformule. Het bedrag na indexatie moet afgerond worden naar het onder- of bovenliggende tiental.

De voorbije twee jaar naderde het geïndexeerde bedrag de 35 euro. In 2011 zal het erover gaan, waardoor de afronding naar boven moet gebeuren, aldus L'Echo.

Voorts zullen de intresten op spaarboekjes tot 1.770 euro vrijgesteld zijn van roerende voorheffing (tegen 1.730 euro nu) en zou het maximaal aftrekbare bedrag voor pensioensparen stijgen van 870 naar 880 euro.

300.000 Belgen zijn ziek van het werk

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In tien jaar is het aantal mensen, dat minstens één jaar ziek is, met dertig procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, zo schrijft Het Nieuwsblad.

In 1998 waren er 174.080 Belgen langdurig afwezig tegenover 232.153 in 2008. Aan dat cijfer moeten nog 60.000 ambtenaren worden toegevoegd zodat er in totaal zo'n 300.000 Belgen thuis zitten van het werk. Ze hebben vooral psychische problemen (34%) en spieraandoeningen (29%).

Het feit dat hun aantal voortdurend stijgt, wordt veroorzaakt door stress en te weinig preventie. In Le Soir zegt professor Philippe Mairiaux van de universiteit van Luik dat een beleid van activering het hoge cijfer naar beneden kan krijgen. Hij pleit onder meer voor een soort bonusmalussysteem dat beloont en straft.

Jong Geweld brengt muziek in de winkels

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Rockcovers bij Deweert Sport, blues in de C&A of Hammondorgel bij Horeca Totaal, … dat is Jong Geweld: een unieke reeks optredens in winkels in het kader van Oostende Cultuurstad van Vlaanderen.

Vorige zaterdag en zondag lieten heel wat Oostendenaars en toeristen zich verrassen door één of meerdere van de 26 gratis optredens . De reacties waren unaniem positief, zowel bij de toeschouwers, de Oostendse muziekgroepen als bij de handelaars.

Ook op zaterdag 23 oktober zet Jong Geweld nog eens negen winkels op stelten.

Info: www.oostende2010.be

Oostends bedrijf Fire Technics genomineerd voor Creatieve Ondernemer

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

UNIZO Noord West – Vlaanderen ging de voorbije 2 maanden actief op zoek naar creatief ondernemerstalent. De jury van de creativiteitswedstrijd "Creatieve Ondernemer 2010" van UNIZO maakte onlangs de tien genomineerden bekend. In het lijstje van kanshebbers staat ook één Oostends bedrijf: Fire Technics NV, dat recent zijn intrek nam in hun nieuwe bedrijfsgebouw op Plassendale II.

Stemmen voor deze Oostendse kandidaat kan via www.creatieveondernemer.be. Alle stemmers komen in aanmerking voor verwenweekend in Brugge, aangeboden door Toerisme Brugge.

Oostendse ondernemers vertegenwoordigen de champagnestreek

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Twee Oostendse ondernemers zijn door de befaamde Ordre des Coteaux de Champagne aangesteld om deze godendrank te vertegenwoordigen in ons land.

Franklin Sleuyter , eigenaar van de gelijknamige bouwgroep, werd aangesteld als ridder in de orde. Jan Verniers, zaakvoerder van houthandel Verniers in de Torhoutsesteenweg in Oostende, werd aangesteld als officier in deze confrerie.

Beide ondernemers kregen hun eretitel van Commandeur Pierre-Henri Taittinger, de CEO van het gelijknamige champagnehuis, tijdens een plechtigheid in de kelders van het gekende champagnehuis Mumm in Reims.

De Ordre des Coteaux de Champagne bestaat als sinds 1656 en staat in voor de promotie van de champagne in heel de wereld. Wereldwijd kiest men vertegenwoordigers die actief zijn in vooral het economische leven en/of opvallen door hun sociaal engagement.

Syntra West pakt uit met opleidingen op maat van bedrijfsleiders

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

SBM, Stichting Bedrijfsmanagement, is reeds verscheidene jaren de managementschool van Syntra West. De SBM programma's zijn vooral gericht op KMO bedrijfsleiders en (midden)kaderleden van middelgrote en grote ondernemingen.

In de opleidingen komen alle disciplines van het management aan bod. Door continue evaluatie zijn de programma’s aangepast aan de opleidingsbehoeften en aan de actualiteit. De cursussen bieden in de eerste plaats een pragmatische vorming: vanuit de dagdagelijkse praktijk worden de meest praktische modellen en technieken aangereikt.

Deelnemers verwerven kennis en vaardigheden die onmiddellijk toepasbaar zijn in de concrete werkomgeving. Voor de ontwikkeling en begeleiding van dee programma’s doet SBM een beroep op eigen programmaverantwoordelijken en geassocieerde docenten-specialisten. Deze combinatie van interne en externe knowhow garandeert een zeer gevarieerd en kwaliteitsvol kennisaanbod.

Info: www.stichtingbedrijfsmanagement.be

Vzw Jobcentrum begeleidt werklozen met een beperking

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In de regio Oostende zijn er steeds meer werkzoekenden met een beperking. Vzw Jobcentrum zet zich dagelijks in om een geschikte job voor hen te vinden op de normale arbeidsmarkt. 'Het is knokken', benadrukt directeur John Vandelanotte in Het Nieuwsblad.

De provincie West-Vlaanderen telt vandaag zo'n 5.000 werkzoekenden met een arbeidshandicap. Vzw Jobcentrum helpt jaarlijks zo'n 700 personen, van wie er een groot deel uit Oostende afkomstig is. 'Dertig procent van onze dossiers speelt zich af in de regio Oostende. Deze streek telt immers steeds meer werkzoekenden met een beperking. Een belangrijke groep die moet worden bijgestaan en daarvoor zijn wij er', zegt directeur John Vandelanotte.

Het Jobcentrum werd opgericht in 1998. De vzw is erkend als een centrum dat werkzoekenden met een arbeidshandicap opleidt en begeleidt, ook tijdens hun loopbaan. 'Het is in de eerste plaats onze bedoeling om de werkzoekenden op de normale arbeidsmarkt te krijgen. Sociale tewerkstelling is niet altijd een oplossing, deze mensen verdienen een plaats op de gewone werkvloer. De personen die bij ons terechtkomen, werden doorgestuurd door de lokale werkwinkel van de VDAB', zegt directeur Vandelanotte.

Door de stijging in het aantal dossiers verhuisde het centrum naar een nieuwe locatie. Jobcentrum Oostende is vandaag gevestigd in de Oesterbankstraat in hetnieuwbouwproject Icon van de Groep Sleuyter. 'Ons team van arbeidsbegeleiders werd uitgebreid van vijf naar acht leden. Zij zoeken dagelijks naar nieuwe bedrijven waar er mogelijke vacatures zijn voor onze cliënten. Omdat de drempel tot aanwerving vaak hoog ligt, is er eerst sprake van een soort stage waarbij Jobcentrum de werkzoekende opleidt en begeleidt. Zo kan de werkgever kosteloos kennismaken met de mogelijkheden van een potentiële werkkracht. We kunnen vandaag rekenen op een aantal flexibele kmo's waarmee we samenwerken, maar het blijft knokken. Het is geen eenvoudige opdracht, maar onze arbeidsbegeleiders zijn dagelijks in de weer om de geschikte job te vinden voor de juiste persoon', aldus nog John Vandelanotte.

Lies (23) is een van de vele personen die wordt bijgestaan door Jobcentrum. Na enkele begeleide stages te hebben gevolgd in rusthuizen, vond ze uiteindelijk haar weg als kamermeisje in het Glenmore Hotel in Oostende. 'Ik deed er anderhalf jaar over om de job van mijn leven te vinden, met vallen en opstaan. Mijn begeleidster nam er gelukkig de tijd voor en gaf me steeds weer kansen. Ze bleef in mij geloven tot ik mijn plaats had gevonden. Het is een mooie les: laat je hoofd niet zakken door tegenslagen en zoek hulp. Er zijn mensen om je te helpen en te ondersteunen', getuigt Lies.

Kmo's werven weer volop aan

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Vier op de tien kmo's willen nog dit jaar nieuwe medewerkers rekruteren. Dat blijkt uit een enquête van SD Worx, zo meldt De Standaard. De toename van werk en de uitbreiding van bedrijven zijn de voornaamste redenen voor het stijgend aantal vacatures.

Uit een ondervraging bij 767 kmo-bedrijfsleiders blijkt 38 procent dit jaar nog nieuwe medewerkers te willen aanwerven. Het gaat daarbij vooral om grotere kmo's (50-99 werknemers) en ondernemingen in de industriesector (44 procent).

In 79 procent van de gevallen zouden de bedrijfsleiders een voltijds contract willen voorleggen. Zowel bedienden (66 procent) als arbeiders (43 procent) zijn gewenst. Ook naar kaderleden (8,5 procent) is vraag. Medewerkers met 1 tot 5 jaar ervaring zijn het meest gevraagd, maar 44 procent van de bedrijfsleiders zegt dat ook schoolverlaters in aanmerking komen voor een job binnen hun onderneming.

Opvallend genoeg zegt het merendeel van de kmo's (53 procent) moeilijkheden te hebben om geschikte kandidaten te vinden. Vooral in de secundaire sector en in de grotere kmo's blijven de vacatures leeg.

Van lawaai op het werk word je dik

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Lawaai op het werk is vooral schadelijk voor jongere werknemers. Ze worden er dikker van en gaan er meer van roken. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Jaarlijks worden in ons land zo'n 250 mensen erkend voor sterk verminderd gehoor door blootstelling aan lawaai op het werk.

De University of British Columbia in Canada onderzocht wat de gevolgen zijn van te veel lawaai op kantoor. Elke dag werken in een lawaaierige omgeving verhoogt de stress, en dit vermeerdert dan weer het risico op een hartaandoening.

June Davison van de Britse hartstichting toont zich niet verbaasd over de effecten van extreem lawaai. "Als je gestresseerd bent, eet je nu eenmaal sneller ongezonde snacks, rook je meer en beweeg je minder."

1-10 of 235