Haven

Blauwe energie zorgt voor meer jobs en activiteiten in de Oostendse voorhaven

In de voorhaven van Oostende zijn momenteel 1015 mensen tewerkgesteld, het hoogste aantal sinds begin van deze eeuw. De grote stijging in de tewerkstelling is vooral te danken aan de steeds toenemende offshore-activiteiten. De tewerkstelling in de 'klassiek' maritieme diensten in stabiel gebleven.  

De voorbereidingen voor de komst van het volgende windmolenpark voor de Belgische kust zorgen nu al voor heel wat extra activiteit in de Oostendse voorhaven. Ten laatste in februari wordt de werf ingericht voor het Nobelwindpark. Dat zal 50 windturbines omvatten, die samen 165 megawatt elektriciteit zullen produceren. De funderingen en voorafgaande werkzaamheden worden vanuit Oostende behandeld. In anticipatie daarop zijn er nu al extra jobs bij onder andere studiebureaus, installatiebedrijven, windmolenparkuitbaters, enzovoort. En er staat al een volgend windmolenpark op stapel: de Rentel Offshore Wind Farm.”

Vanaf februari 2016 komt er nog meer bedrijvigheid in de voorhaven. Tijdens de installatiefase van de windmolens strijken ook veel buitenlandse werknemers neer, die enkele maanden in Oostende verblijven. “Maar de lokale vaste tewerkstelling in de offshore-industrie blijft”, benadrukt Paul Gerard. “Eens het windmolenpark is gebouwd, zijn er heel wat mensen nodig voor wat wij operations & maintenance noemen. En men gaat ervan uit dat een windmolenpark op zee een levensduur van twintig jaar heeft.”

www.portofoostende.be